Wat moet je doen met je spaargeld nu je nog maar enkele honderdsten van een procent rente krijgt? Extra aflossen? Beleggen op de beurs? Of toch zoeken naar alternatieven?

Deze en andere vragen kwamen aan bod tijdens het Personal Finance Café op donderdag 2 november in de neogotische kapel in Hotel Nassau in Breda. Daar waar de franciscanen tot 1991 hun leven in het teken stelden van god werk er nu een andere religie gepredikt: poen.

Want we sparen wat af met z’n allen. Totaal hebben de Nederlanders zo’n 340 miljard euro op de bank, blijkt uit de recentste cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Lekker veilig, maar met een gemiddelde spaarrente van 0,1 procent levert het niet veel op. Sterker nog: met een vermogensbelasting van 1,2 procent leg je er al snel op toe.

Crowdfunding

Niet gek dus dat we massaal op zoek zijn naar alternatieven, zoals crowdfunding. Daarmee proberen geldzoekers geld op te halen via de crowd. En dat kan reuze interessant zijn, vertelt Ivo Feeke van Voordegroei, een platform waar ondernemers particulieren lekker proberen te maken om te investeren. De geboden rentes zijn met zes tot acht procent immers een stuk hoger dan huidige spaarrentes.

Het gebruik van crowdfunding zit aardig in de lift: werd er in 2016 nog 170 miljoen euro via de crowd opgehaald, in de eerste helft van dit jaar lag dit bedrag al op 100 miljoen euro. Hoewel Feeke heilig overtuigd is van de mogelijkheden maakt hij toch een nuance. “Het gaat hard, maar banken financieren nog altijd een factor duizend. We staan nog aan het begin van een grote ontwikkeling.”

Whisky

Ook bij hier geldt: hoe hoger het rendement, hoe groter het risico. Het geld dat je investeert, krijg je in principe niet terug als het misgaat, legt Feeke uit. Hij raadt daarom ook aan om nooit al je geld via crowdfunding te beleggen, maar het te combineren met sparen, beleggen en aflossen. “Zie het als een onderdeel van je totale portefeuille.”

Een ander alternatief is het beleggen in whisky. Het in 2007 in Nederland opgerichte Scotch Whisky International (SWI) was een van de eerste spelers. Het handelshuis richt zich bewust alleen op single malt whisky’s van ouder dan twintig jaar, vertelt beleggingsadviseur Marjolijn de Roode. “Oude jaargangen, hoge leeftijden betekent schaarste. De vraag is groot, dat maakt het interessant om in te investeren.”

Sprekers

Ivo Feeke

Ivo Feeke is medeoprichter van Voordegroei, een bedrijf dat het mkb van de noodzakelijke brandstof voorziet om te groeien. Hij vertelt over de opkomst van crowdfunding in Nederland en waarom dit voor steeds meer beleggers een interessante optie is om hun geld te laten renderen.

Marjolijn de Roode

Marjolijn de Roode is beleggingsadviseur bij Scotsch Wiskey International. Dit bedrijf handelt uitsluitend in flessen en vaten zeldzame Schotse single malt wiskey. Ze vertelt hoe deze handel werkt en op welke manier je daar als belegger van kunt profiteren.

Martijn Rozemuller

Martijn Rozemuller is oprichter en Managing Director van Think ETF’s, sinds 2008 de eerste Nederlandse aanbieder van ETF’s. Na zijn studie Technische Bedrijfskunde aan Universiteit Twente ging hij in 1995 als beurshandelaar aan het werk bij handelshuis Optiver.

Presentator

John van Schagen

John van Schagen is journalist, dagvoorzitter en mediatrainer. Bij BNR Nieuwsradio en Het Financieele Dagblad werkt hij als redacteur events, zoals de Businessclub en de FD Gazellen. Ook schrijft Van Schagen voor Sprout, Metro, Management Team, De Telegraaf en Men’s Health.